De meeste mensen maken de fout door naar de cremalaag op hun koffie te kijken en drinken dan de espresso op. Maar weet je wat de kleur van de cremalaag je vertelt? Of de dikte? Of zelfs helemaal geen cremalaag? Ontdek in deze blog waarom je dit beter anders kunt aanpakken.
De kleur van de cremalaag
De dikte van de cremalaag
Geen cremalaag, wat nu?
Maak jij ook altijd deze fout met je cremalaag op je espresso?
Een crema laag is een goudbruin laagje schuim boven op de koffie. Crema bestaat uit vetten, proteïnen en suikers en vertoont kenmerken van zowel emulsie als colloïde. Omdat de oliën in de cremalaag blijven drijven, vormt zich een laagje op je koffie. De kleur en dikte van dit laagje kan sterk variëren: van hazelbruin tot heel donkerbruin en van dun tot heel dik.
De kleur van de cremalaag
Als de cremalaag op je koffie erg licht is, dan smaakt de koffie niet sterk. Dit komt omdat het water niet heet genoeg is, waardoor de koffie niet volledig op kan lossen. Te heet water zorgt er weer voor dat er te veel aan de koffie wordt onttrokken (over extraheren). Dit herken je aan de donkere cremalaag die hierdoor ontstaat. Met andere woorden: is je cremalaag heel licht van kleur, dan heb je een slappe bak koffie. Als je cremalaag niet helemaal je koffie bedekt, is je koffie waarschijnlijk nogal bitter.
De dikte van de cremalaag
Voor een mooi dikke cremalaag kun je het beste koffiebonen gebruiken die net zijn gemalen. Of houd je koffiebonen heel tot het moment dat ze gemalen zijn voor je espresso. Hoe langer geleden deze maling, hoe minder crema op je kop koffie. Ook is de manier van branding van belang: hoe donkerder de roast, hoe meer oliën en suikers er uit de koffiebonen is verdwenen.
Geen cremalaag, wat nu?
Wat nou als je geen cremalaag op je koffie hebt? Heb je dan slechte koffie? Nee, het kan namelijk ook liggen aan de droogmethode, de branding en de versheid van je koffiebonen. Heel donker gebrande bonen leveren bijvoorbeeld minder crema op. Door ze heel donker te branden, komt de olie uit de boon en blijft achter in de koffiemolen en de verpakking. Die smaakstoffen komen dus niet terecht in je koffie en je cremalaag. Ook de versheid speelt een rol: voor de mooiste cremalaag zijn je koffiebonen zo’n 3 tot 5 dagen geleden gebrand. Stelregel is: Hoe ouder je koffieboon, hoe minder cremalaag. Te verse bonen leveren overigens ook slechte cremalaag, door de hoge concentratie CO2 die dan nog aanwezig is in je koffiebonen.
Maak jij ook altijd deze fout met je cremalaag op je espresso?
De meeste mensen maken de fout door naar de cremalaag te kijken en drinken de espresso op. De cremalaag blijft hierdoor voor een groot gedeelte achter op de boden van je kopje. Wat zonde! Want juist de ingrediënten van de cremalaag heb je nodig voor de krachtige smaakexplosie die een espresso zo typeert. Roer daarom de cremalaag er eerst goed doorheen en geniet dan pas van je espresso.
Neem een kijkje in de shop. Hier vind je het assortiment vers gebrande koffiebonen, een koffie thuisproeverij, een koffie thuiswerkpakket, leuke koffie merchandise voor coffeelovers en verschillende gratis digitale koffiecadeautjes.
Comentarios